Κοτόπουλο : “Ο βασιλιάς της άπαχης πρωτεΐνης”
Είναι γνωστό πως το κοτόπουλο είναι ένα τρόφιμο με πλούσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Aυτό μαζί με τα άλλα σημαντικά οφέλη που παρέχει λόγω της μεγάλης του θρεπτικής αξίας είναι ο λόγος που οι ειδικοί επιστήμονες το κατατάσσουν μαζί με το αυγό στις καλύτερες τροφές.
Όσον αφορά την πρωτεΐνη, μια μερίδα κοτόπουλου (στήθος) για παράδειγμα των 100 γραμμαρίων αναθρεμμένο σε βοσκότοπο (ελευθέρας βοσκής) παρέχει περίπου 35 γραμμάρια πρωτεΐνης, αυτό ισοδυναμεί με 70% της ημερήσιας απαίτησης του οργανισμού μας (DV).
Εδώ έχουμε τα καλά νέα.
Σ’ αυτό το εξαιρετικό περιεχόμενο των πρωτεϊνών συμπεριλαμβάνονται άφθονες ποσότητες θείου που περιέχουν αμινοξέα όπως είναι η κυστεΐνη και μεθειονίνη, καθώς και τα διακλαδισμένης αλυσίδας αμινοξέων (λευκίνη, ισολευκίνη, και βαλίνη) που είναι σημαντικά για την υποστήριξη τού καρδιακού μυός ως και του μυοσκελετικού συστήματος. Επίσης εδώ είναι παρούσες όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων των Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12, το φολικό οξύ, την βιοτίνη και την χολίνη.
Από την άποψη της περιεκτικότητας των μετάλλων , το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε σελήνιο όπου παρέχει περίπου το 57 % το (Δ.Μ.Α.) σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει επίσης Ψευδάργυρο, χαλκό, φώσφορο, μαγνήσιο , και σίδηρο.
Επειδή το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει για τους ειδικούς, υπάρχει κάποιος σχετικός προβληματισμός γι’ αυτό εξακολουθεί να υπάρχει κάποια διχογνωμία σχετικά με τον ακριβή ρόλο του κοτόπουλου στη στήριξη της καρδιαγγειακής υγείας.Αυτή η διαφορά γνώμης οφείλεται εν μέρει στο συμπέρασμα των ερευνητών καθ ότι τα διάφορα τεμάχια του κοτόπουλου περιέχουν και διαφορετική σύσταση λίπους.
Από μια πρόσφατη μελέτη που έγινε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Stellenbosch στο Tygerberg ,της Νοτίου Αφρικής , μάθαμε ότι η πρόσληψη του κοτόπουλου , όταν συνδυάζεται με μια συνετή δίαιτα που περιορίζει το συνολικό λίπος στο 30 % των θερμίδων και υπό τον όρο ότι θα περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο 20 γραμμάρια διαιτητικές ίνες μειώνει τη χοληστερόλη του αίματος και την LDL-χοληστερόλη , και , συγχρόνως , βελτιώνεται η ποιότητα των τριγλυκεριδίων του αίματος.
Πιο συγκεκριμένα , το να συμπεριληφθεί το κοτόπουλο στην διατροφή μας με άλλες τροφές (σαλάτα λαχανικών, βραστές πατάτες, πατατοσαλάτα, κολοκυθάκια, ρύζι, απαραίτητα φρούτα) αυξάνει την περιεκτικότητα σε ωμέγα- 3 , των τριγλυκεριδίων και μειώνει την περιεκτικότητά τους σε αραχιδονικό οξύ.
Δεδομένου ότι τα ω- 3 λιπαρά οξέα θεωρούνται ότι είναι αντι -φλεγμονώδη λιπαρά οξέα , και ότι το αραχιδενικό οξύ θεωρείται ότι είναι ένα προ-φλεγμονώδες λιπαρό οξύ , αυτή η αλλαγή στη σύνθεση των τριγλυκεριδίων με την κατανάλωση κοτόπουλου μαζί με άλλες τροφές που περιέχουν ίνες θεωρείται ως η παροχή σε αντιφλεγμονώδη οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Leave a reply